Rusia po ripërqendrohet në infrastrukturën e saj të internetit

Rusia gjithashtu e sheh veten të izoluar në internet. Një nga ofruesit e tij më të rëndësishëm të internetit është me të vërtetë tërheqja, që do të thotë se vendi së shpejti do të përdorë vetëm ofruesit rusë DNS, edhe nëse nuk është njësoj si ndërprerja e internetit.

Cogent Communications, një nga ‘ofruesit kryesorë të internetit’, nuk do të bashkëpunojë më me operatorët rusë pas pushtimit të Ukrainës, sipas Washington Post.

Klientët e kompanisë përfshijnë furnizuesin Rustelecom, operatorët celularë MegaFon dhe Veon, si dhe motorin e kërkimit Yandex. Lojtarë të tillë si firma amerikane Cogent fokusohen veçanërisht në lidhjet ndërkontinentale.

Edhe pse Rusia ka ende ofrues të tjerë bazë të internetit, tërheqja e një prej më të mëdhenjve ka të ngjarë të rezultojë në lidhje më të ngadalta. Nuk ka dyshim për ‘prerje nga interneti’ Në të njëjtën kohë, qeveria ruse njoftoi një seri të tërë kufizimesh deri të premten, 11 mars.

Kjo është ajo që zbulon veçanërisht në Twitter kanali i pavarur bjellorus i lajmeve Nexta. Ky informacion interpretohet nga shumë si një mbyllje totale e internetit, gjë që nuk është plotësisht e vërtetë. Me sa dimë, kërkohet që llogaritë personale me regjistruesit e emrave të domain-it të sigurohen me një fjalëkalim të ri dhe të përdoret kontrolli me dy faktorë (2FA) kur është e mundur.

Lojtarët në internet duhet gjithashtu të migrojnë në serverët DNS në Rusi dhe të heqin çdo kod JavaScript me burim të huaj nga faqet e tyre. Informacioni publik duhet të drejtohet në një emër domaini .ru. Mbi të gjitha, kjo do të thotë se faqet dhe shërbimet ruse vështirë se do të jenë ende në infrastrukturën e huaj.

Por nuk bëhet fjalë për një shkëputje të pastër dhe të thjeshtë nga interneti. Në këtë mënyrë, trafiku i internetit në faqet jashtë Rusisë në parim do të mbetet i mundur, edhe nëse ky trafik do të kalojë përmes ofruesve lokalë DNS. Është e qartë se platformat ruse do t’i nënshtrohen censurës dhe rregullimit. Nga pikëpamja teknike, nuk do të bëhet fjalë për mbyllje, por do të lehtësojë censurën apo ndërprerjen e aksesit në shërbime të caktuara.

Megjithatë, një qasje e tillë duket mbi të gjitha si një mbrojtje shtesë kundër sulmeve kibernetike ose hakerëve. Tashmë në vitin 2019 ka pasur një ushtrim të këtij lloji. Kështu Rusia kishte bërë një kopje lokale të sistemit të rrugëzimit DNS dhe ishte ekzaminuar nëse interneti rus do ta asimilonte lehtësisht këtë pasazh. Në atë kohë, në thelb kishim mësuar gjithashtu se ky ushtrim ishte i nevojshëm për të qenë në gjendje të shkëputeshim nga jashtë në rast të sulmeve të rënda kibernetike të huaja.

Koha Shqiptare

Next Post

Këto marka kanë vendosur të qëndrojnë në Rusi dhe shumë përdorues të internetit po bëjnë thirrje për t'i bojkotuar ato

Wed Mar 9 , 2022
Zara, H&M, Ikea: disa marka të mëdha ndërkombëtare kanë vendosur të mbyllin dyqanet e tyre në Rusi për shkak të luftës në Ukrainë, ndërsa të tjerat heshtin për këtë çështje. Pushtimi rus i Ukrainës ka çuar në sanksione të shumta nga shtetet perëndimore kundër ekonomisë së vendit dhe markat e […]

Artikuj te ngjashëm