Covid-19: Konfirmohen efektet e tij në tru

Në radhë të parë sëmundje e organeve të frymëmarrjes, Covid-19 mund të godasë edhe trurin. Efektet neurologjike të sëmundjes tani duket se janë vërtetuar nga studimet e fundit.

Të dyshuara që nga fillimi i pandemisë, efektet neurologjike të sëmundjes tani duket se janë vërtetuar nga puna e fundit, përfshirë në rastin e formave të lehta.
Sipas një studimi të botuar të hënën në revistën Nature, thuhet se është konstatuar një ndikim i dëmshëm i lidhur me SARS-Cov-2, virusi në origjinën e Covid, në trurin e njerëzve të infektuar muaj më parë. Ky studim është i rëndësishëm sepse ofron provat më të forta deri më sot se Covid mund të ketë pasoja afatgjata në tru, në veçanti “materia gri” që përfshin neuronet.
Ideja nuk është e re. Thuajse është përmendur që nga fillimi i pandemisë në fillim të vitit 2020, shumë mjekë kishin vërejtur më pas çrregullime neurologjike tek pacientët me Covid. Që atëherë, shumë studime kanë shkuar në këtë drejtim.
Disa kanë treguar se përqindja e çrregullimeve konjitive ishte më e lartë te pacientët e mëparshëm me Covid. Të tjerë kanë vëzhguar drejtpërdrejt trurin e pacientëve dhe kanë gjetur anomali atje. Megjithatë, kategoria e parë e studimeve nuk mund të demonstrojë një mekanizëm të drejtpërdrejtë shkakësor. Për sa i përket kategorisë së dytë, ato u kryen në një numër të vogël pacientësh, përgjithësisht me forma të rënda. Në disa raste, këto ishin edhe autopsi të pacientëve të vdekur.

Ish pacientët me Covid përgjithësisht kanë parë tkurrjen e trurit të tyre

Studimi i publikuar të hënën është shumë më përfundimtar pasi trajton një numër relativisht të madh njerëzish – disa qindra – dhe interesohet për gjendjen e trurit të tyre, në varësi të faktit nëse janë prekur apo jo nga Covid.
Kur u infektuan me Covid, shumica e këtyre njerëzve nuk u shtruan në spital. Prandaj, ky studim jep një ide të efekteve neurologjike të një Covid të lehtë, siç e kanë vuajtur shumica dërrmuese e njerëzve. Së fundi, për çdo rast të studiuar, studimi ka një pikë referimi që daton para shfaqjes së Covid.
Në të vërtetë, të gjithë pacientët i ishin nënshtruar imazherisë së trurit disa vite më parë, si pjesë e një operacioni të kryer nga Biobank, një organizatë që ka përpiluar të dhëna shëndetësore prej vitesh në Mbretërinë e Bashkuar.

Cilat janë rezultatet?

Ish pacientët me Covid përgjithësisht kanë parë tkurrjen e trurit të tyre.
Mesatarisht, një infeksion me virus rezulton, disa muaj më vonë, në një humbje ose lezion prej 0,2% deri në 2% të indit të trurit, përveç asaj që vërehet te njerëzit e shëndetshëm.
“Për të marrë një ide të madhësisë së këtyre efekteve, ne mund t’i krahasojmë ato me atë që ndodh gjatë plakjes normale: ne e dimë se njerëzit humbasin midis 0.2% dhe 0.3% të substancës çdo vit. gri në rajonet e lidhura me kujtesën”, shpjegon Gwenaëlle Douaud, studiuesja kryesore që kontribuoi në këtë studim, në një prezantim në faqen e saj të internetit.
A duhet të kemi panik dhe të imagjinojmë një virus që ngrihet sistematikisht brenda trurit dhe sulmon në mënyrë të pariparueshme neuronet? Jemi ende larg kësaj, dhe studimi nuk na lejon të konkludojmë as mbi mekanizmat e këtyre dëmtimeve të trurit dhe as për pakthyeshmërinë e tyre.
Studiuesit bëjnë një vëzhgim vendimtar, por që mund të interpretohet në disa mënyra:
pas një infeksioni Covid, zonat e trurit më të prekura janë ato që lidhen me perceptimin e aromave. Megjithatë, humbja e nuhatjes është një nga simptomat më të zakonshme të Covid. Kjo ka të ngjarë sepse nervi i nuhatjes sulmohet nga virusi ose, siç sugjeron një studim i fundit, nga përgjigja imune ndaj infeksionit.
Prandaj, zonja Douaud formulon disa hipoteza: truri mund të goditet nga inflamacioni, për shembull të transmetohet nga kanali i nuhatjes, i shkaktuar nga vetë virusi ose nga reagimi i trupit ndaj tij. Por është gjithashtu e mundur që gjërat të merren në anën tjetër. Po sikur të ishte vetë humbja e nuhatjes që ndikonte në tru?
“Ne e dimë se një humbje e qëndrueshme e nuhatjes (…) shkakton një ulje të lëndës gri në rajonet e trurit të lidhura me nuhatjen”, vëren znj. Douaud. Megjithatë, ky efekt është i kthyeshëm: “Mund të mendojmë se me kthimin e shqisës së nuhatjes, këto anomali cerebrale do të bëhen më pak të theksuara me kalimin e kohës”, përfundon studiuesja.

Koha Shqiptare

Next Post

Ndryshon ligji për pagesat e faturave B2B

Mon Mar 14 , 2022
Nga 1 shkurti 2022, ndryshon ligji per pagesat e faturave B2B në Belgjikë. Në përputhje me ligjin e datës 2 gusht 2002 në lidhje me luftën kundër vonesave të pagesave në transaksionet komerciale (i njohur si ligji për pagesat), periudha e pagesës për transaksionet tregtare ndërmjet shoqërive tregtare (B2B) është […]
ndryshon ligji per pagesat e faturave b2b

Artikuj te ngjashëm