Kujdes, qindra mijëra telefonata mashtruese të regjistruara brenda pak ditësh në Belgjikë

Jini vigjilentë nëse merrni një telefonatë të pazakonshme. Që nga fundi i javës së kaluar, qindra mijëra telefonata mashtruese janë regjistruar në Belgjikë, raportuan të mërkurën Instituti Belg i Telekomunikacionit (BIPT) dhe Qendra për Sigurinë Kibernetike në Belgjikë (CCB).

“Thirrjet mashtruese bëhen rregullisht. Megjithatë, ditët e fundit kemi arritur një vëllim të paparë më parë”, shtojnë dy institucionet, të cilat japin alarmin. Këto janë thirrje të bëra nga numrat e telefonit belg, por pas të cilave shpesh fshihen numra të huaj, paralajmërojnë BIPT dhe CCB. Në të vërtetë, kriminelët uzurpojnë numrat belg, duke përdorur teknikën e “mashtrimit”. “Numri i telefonit apo emri i dërguesit të një SMS-i është një imitim i numrit apo emrit real të bankës suaj, për shembull”, sqarojnë dy institucionet.

Viktima më pas mendon se telefonata vjen nga një person apo kompani legjitime, ndërsa në realitet vjen nga një kriminel që tenton t’i vjedhë të dhënat e tij personale. Në përgjithësi, viktimat e këtyre thirrjeve mashtruese dëgjojnë një mesazh automatik në anglisht, i folur në shumicën e rasteve nga një zë kompjuteri, duke i ftuar ata të shtypin një buton për të marrë më shumë informacion ose për të modifikuar të dhënat. Operatorët e telekomit gjithashtu nuk mund të bllokojnë thirrje të tilla “sepse kompanitë legjitime përdorin të njëjtën teknikë themelore, për shembull, për të thirrur klientët e tyre nga një qendër thirrjesh që ndodhet jashtë vendit”.

Prandaj, BIPT dhe CCB rekomandojnë të jeni gjithmonë të kujdesshëm dhe mbi të gjitha të mos zbuloni kurrë të dhëna personale ose bankare përmes telefonit. Nëse fatkeqësisht janë transmetuar të dhëna personale, duhet të kontaktoni menjëherë bankën tuaj dhe të bëni një ankesë në polici. Të dy institucionet këmbëngulin gjithashtu që të mos telefonojnë më kurrë numrin e telefonit me të cilin është bërë telefonata mashtruese.

Koha Shqiptare

Next Post

Covid-19: Konfirmohen efektet e tij në tru

Wed Mar 9 , 2022
Në radhë të parë sëmundje e organeve të frymëmarrjes, Covid-19 mund të godasë edhe trurin. Efektet neurologjike të sëmundjes tani duket se janë vërtetuar nga studimet e fundit. Të dyshuara që nga fillimi i pandemisë, efektet neurologjike të sëmundjes tani duket se janë vërtetuar nga puna e fundit, përfshirë në […]

Artikuj te ngjashëm